July 18, 2011

Home » , » M.C. QUESTIONS ON CONSTITUTION OF INDIA FOR IPO EXAM - 2

M.C. QUESTIONS ON CONSTITUTION OF INDIA FOR IPO EXAM - 2

Written By Admin on Jul 18, 2011 | July 18, 2011

51. When was the draft Constitution of India prepared by the Drafting Committee submitted to the President of the Constituent Assembly—
(A) 28th Feb. 1948
(B) 26th Feb. 1948
(C) 21st Feb. 1948
(D) 25th Feb. 1948

52. When was the Second Reading of the Constitution completed in the Constituent Assembly—
(A) 18 Nov. 1949
(B) 17 Nov. 1949
(C) 15 Nov. 1949
(D) 16 Nov. 1949

53. How many readings were held on the Constitution in the Constituent Assembly—
(A) First Reading
(B) Third Reading
(C) Second Reading
(D) None of the above

54. When was the Constitution of India adopted by the Constituent Assembly—
(A) 25th Nov. 1949
(B) 29th Nov. 1949
(C) 26th Nov. 1949
(D) 27th Nov. 1949


55. How many Princely States existed at the time when the Constituent Assembly was making the Constitution—
(A) 600
(B) 800
(C) 900
(D) 950

56. Who said, ‘I feel, however, good a Constitution may be, it is sure to turn out bad because those who are called to work it, taken to be a bad lot. However bad a Constitution may be, it may turn out to be good if those who are called to work it, happens to be a good lot. The working of a Constitution does not depend wholly upon the nature of the Constitution’—
(A) Dr. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. Subhash Kashyap
(D) None of the above

57. Who stated, ‘As to the execution that the Draft Constitution has produced a good part of the provisions of the Government of India Act 1935, make no apologies. There is nothing to be ashamed of in Borrowing.’—
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Jawhar Lal Nehru
(C) Gandhiji
(D) Dr. Ambedkar

58. Who said, ‘If the people who are elected are capable and men of character and integrity, they would be able to make the best even of a defective Constitution. If they are lacking in these, the Constitution cannot help the country’—
(A) Sardar Hukam Singh
(B) K. M. Munshi
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Sardar Ballabh Bhai Patel

59. When were the election to the Constituent Assembly held—
(A) July 1946
(B) Aug. 1946
(C) Sep. 1946
(D) Oct. 1946

60. In the Constituent Assembly how many seats were got by the Congress—
(A) 204
(B) 205
(C) 203
(D) 208

61. How many seats were obtained by the Muslim League in the Constituent Assembly—
(A) 74
(B) 75
(C) 73
(D) 76

62. How many seats were acquired by the other parties in the Constituent Assembly—
(A) 14
(B) 15
(C) 17
(D) 18

63. How many total members were elected in the Constituent Assembly—
(A) 296
(B) 293
(C) 291
(D) 292

64. In the Parliament of India Upper House in known as—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Council of States
(D) None of the above

65. In the Parliament, Lower House is called as— (A) Legislative Assembly
(B) Legislative Council
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha (House of People)

66. In the Constituent Assembly who was the Head of the Union Constitution Committee—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Sardar Patel
(C) Subhash Buse
(D) None of the above

67. In the Constituent Assembly which words were associated with the Parliament—
(A) Parliament of the Legislature
(B) Parliament of the Union
(C) Parliament of the Federation
(D) All the above
68. In the Constituent Assembly, it was said that Parliament of the Federation shall consist of the President and what else—
(A) National Legislature
(B) National Assembly
(C) House of People
(D) Council of State

69. In the Constituent Assembly, which committee recommended that Indian Constitution adopt Parliamentary Form of Executive—
(A) Drafting Committee
(B) Constitutional Committee
(C) Union Constitution Committee
(D) All the above

70. In the Constituent Assembly, how many seats were fixed for House of People—
(A) 500
(B) 400
(C) 300
(D) 250

71. In the Constituent Assembly, what was the number of population fixed for one Representative—
(A) 7,500
(B) 7,50,000
(C) 50,000
(D) 78,500

72. Who elected Dr. Rajendra Prasad as the First President of India—
(A) Constituent Assembly
(B) Legislative Assembly
(C) Council of State
(D) Lok Sabha

73. In the Constituent Assembly who proposed the name of Dr. Rajendra Prasad as President of India—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Sardar Patel
(C) A & B
(D) None of the above

74. Which is our National anthem—
(A) Jana Gana Mana
(B) Vande Matram
(C) A & B
(D) None of the above

75. When did the Constituent Assembly adopt National Anthem—
(A) 25th Jan. 1950
(B) 26th Jan. 1950
(C) 24th Jan. 1950
(D) 29th Jan. 1950
76. In the last session of the Constituent Assembly which song was sung—
(A) Jan Gana Mana
(B) Vande Matram
(C) A & B
(D) None of the above

77. Which women presented National Flag in the Constituent Assembly—
(A) Smt. Sarojini Naidu
(B) Smt. Hansa Mehta
(C) Smt. Indira Gandhi
(D) None of the above
78. In the Indian National Flag, what does Ashoka’s wheel represent—
(A) Wheel of the Truth
(B) Wheel of the Moral
(C) Wheel of the Dharm
(D) Wheel of the Law

79. In the National Flag, what does green colour represent—
(A) Animals
(B) Soil
(C) Human Nature
(D) Spiritual Philosophy

80. In the National Flag, what does saffron colour represent—
(A) Spirit of Renunciation
(B) Spirit of colours
(C) Spirit of Human nature
(D) None of the above

81. In the National Flag, whom does the wheel represent—
(A) Prithivi Raj Chauhan
(B) Raja Man Singh
(C) Ashoka
(D) None of the above

82. In the National Flag, what shall be the Ratio of the width to the length—
(A) 2 : 3
(B) 2 : 4
(C) 2 : 5
(D) 2 : 6

83. In the National Flag, how many colours are there—
(A) Four
(B) Three
(C) Two
(D) Five

84. Which colours are included in the National Flag—
(A) Deep Saffron
(B) White
(C) Dark Green
(D) All the above

85. In the National Flag, which colour is used in the wheel—
(A) Blue
(B) Navy Blue
(C) Red Green
(D) Green-White

86. In the Constituent Assembly, when was the ad-hoc Committee appointed for the National Flag—
(A) 23rd June 1947
(B) 23rd July 1947
(C) 23rd Jan. 1947
(D) 23rd Feb. 1947

87. What was the name of India’s First Legislature—
(A) Parliament
(B) Union Parliament
(C) Constituent Assembly
(D) National Assembly.

88. During what period, Constituent Assembly of India worked—
(A) 1948-1950
(B) 1949-1951
(C) 1947-1949
(D) 1951-1952

89. Who was the first Speaker of free India’s first Legislature (Constituent Assembly)
(A) G. V. Mavalankar
(B) K. M. Munshi
(C) Frank Anthony
(D) Smt. Sarojini Naidu

90. After Indian Independence who represented Provisional Parliament—
(A) Lok Sabha
(B) Parliament
(C) Rajya Sabha
(D) Constituent Assembly

91. When did India become a fully Sovereign Democratic Republic—
(A) 26th Nov. 1949
(B) 26th Nov. 1930
(C) 26th Jan. 1949
(D) 26th Nov. 1951

92. After Indian Independence, what was not Provisional Parliament provided—
(A) Directly Elected Body
(B) Indirectly Elected Body
(C) Sovereign Body
(D) None of the above

93. In the Provisional Parliament of India, how many members were there—
(A) 296
(B) 313
(C) 318
(D) 316

94. In India who amended the Constitution through the first Amendment Bill 1951—
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Provisional Parliament
(D) Parliament

95. Who was the first Prime Minister of India at the time of Provisional Parliament—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Indira Gandhi
(D) Rajiv Gandhi

96. Who was be Deputy Prime Minister of India at the time of Provisional Parliament—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Sardar Ballabh Bahi Patel
(D) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) Gulzarilal Nanda
97. Which occupation was represented more in the Provisional Parliament—
(A) Agriculturists
(B) Businessmen
(C) Teachers/Academicians
(D) Lawyers

98. From which area, more members were represented in the Provisional Parliament—
(A) Rural area
(B) Urban area
(C) Municipalities
(D) Panchayats

99. When did the first Lok Sabha function—
(A) 1952-1956
(B) 1953-1957
(C) 1952-1957
(D) None of the above

100. Who was the Prime Minister of India in the first Lok Sabha—
(A) Pandit Govind Ballabh Pant
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Abdul Kalam Azad
(D) C. D. Deshmukh

Answers :
51.(C) 52.(D) 53.(B) 54.(C) 55.(A) 56.(A) 57.(D) 58.(C) 59.(A) 60.(B) 61.(C) 62.(A) 63.(D) 64.(B) 65.(D) 66.(A) 67.(C) 68.(A) 69.(C) 70.(A) 71.(B) 72.(A) 73.(C) 74.(C) 75.(C) 76.(C) 77.(B) 78.(D) 79.(B) 80.(A) 81.(C) 82.(A) 83.(B) 84.(D) 85.(B) 86.(A) 87.(C) 88.(C) 89.(A) 90.(D) 91.(C) 92.(A) 93.(B) 94.(C) 95.(A) 96.(B) 97.(D) 98.(A) 99.(C) 100.(A)


Courtesy : http://akulapraveen.blogspot.com/

Share this article :

Post a Comment