Home » , , » Answer Key of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013- General Awareness Section

Answer Key of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013- General Awareness Section

Written By Admin on May 19, 2013 | Sunday, May 19, 2013


Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013

General Awareness Section: Questions with Answer Key
Circles Covered: Delhi, Jammu & Kashmir, Punjab, Uttarakhand and U. P. circles

Prepared by: currentaffairs4examz.blogspot.com


Q1. The minimum number of members whose presence is essential for transacting the business of either house-Lok Sabha or Rajya Sabha shall be:
(A) 100members
(B) 1/2 of the total number of members of the house
(C)1/5 of the total number of members of the house
(D)1/10 of the total number of members of the house
Ans. (D)1/10 of the total number of members of the house

Q2. When the branch of a tree is shaken violently, the leaves fall. This happening can be explained by:
(A) Joules 2nd law of motion
(B) Newton's 3rd law of motion
(C) Joules ist law of motion
(D) Newton's 1st law of motion
Ans. (D) Newton's 1st law of motion

Q3. When 'Sepoy Mutiny or the Great Revolt' took place, who was the Viceroy of India
(A) Lord Canning
(B) Lord Minto
(C) Lord Rippen
(D) Lord Curzon
Ans. (A) Lord Canning

Q4. Which layer of the atmosphere is closest to the Earth:
(A) Stratosphere
(B) Ionosphere
(C) Mesosphere
(D) Troposphere
Ans. (D) Troposphere

Q5. Which among these is a credit rating agency:
(A) NSE
(B) BSE
(C) ICRA
(D) SEBI
Ans. (C) ICRA (investment information and credit rating agency of India limited.)

Q6. Which of the following gases are given out during Photosynthesis?
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Carbondioxide
Ans. (C) Oxygen

Q7. Name the king of Kannauj whose daughter Sanyogita was abducted by Prithviraj Chauhan from her Swayamvar?
(A) Jayadev
(B) Lakshman sen
(C) Bhoj
(D) Jaychand
Ans. (D) Jaychand

Q8. The thumb nail get fixed easily into the wood because:
(A) more force works on less area
(B) less force works on more area
(C) more area work on less force
(D) more area work on more force
Ans. (A) more force works on less area

Q9. As per protocol second highest post of after President in India
(A) Prime Minister
(B) Vice President
(C) Chief Justice
(D) Leader of opposition in Lok Sabha
Ans. (B) Vice President

Q10. Who is the Deputy Chairman of Rajya Sabha at Present:
(A) Najma Heptulla
(B) Pratibha Patil
(C) K. Rahman khan
(D) P.J. Kurien
Ans. (D) P.J. Kurien

Q12. What is the status of India in the world in terms of steel production?
(A) 7th
(B) 10th
(C) 5th
(D) 6th
Ans. (C) 5th

Q13. Bula Chaudhary is related to which sport event:
(A) Cricket
(B) Badminton
(C) Swimming
(D) Golf
Ans. (C) Swimming

Q14. Which of the following act as decomposers in an ecosystem?
(A) Putrefying bacteria
(B) Rhizobium bacteria
(C) lactobacillus bacteria
(D) Cyanobacteria
Ans. (B) Rhizobium bacteria

Q15. Which sport personality has won the the Indian Grand Prix 2012 at the Buddha International Circuit for the second time?
(A) Mark Weber
(B) Lewis Hamilton
(C) Sebastion Vettel
(D) Fernando Alonso
Ans. (C) Sebastion Vettel


Q16. Finance ministry has kept some services under the negative list which means:
(A) Service tax would be levied @ 12% on those services
(B) Service tax would be levied by State Government on services in negative list
(C) Service tax would not be levied against those services
(D)  Service tax would be levied at highest rate on those services
Ans. (C) Service tax would not be levied against those services

Q17. How many districts of the country were initially covered under the Direct Benifit transfer scheme started from January 1,2013?
(A)43
(B)34
(C)20
(D)29
Ans. (C)20

Q18. Which among the following have been conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 2012?
(A) Mary Kon and Anup Kumar
(B) Saina Nehwal and Sushil Kumar
(C) Deepika Kumari and Yuvraj Singh
(D) Yogeshwar Datt and Vijay Kumar
Ans. (D) Yogeshwar Datt and Vijay Kumar

Q19. Rath Yatra- This famous festival is held in?
(A) Odisha
(B) West Bengal
(C) TamilNadu
(D) Karnataka
Ans. (A) Odisha

Q20. In the 92nd constitutional amendment, how many languages were added to the 8th schedule of the constitution?
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 5
Ans. (A) 4 (Bodo, Maithili, Dogri, and Santali languages)

Q21. United Nationa has released "one women Album on the occassion of International Women's Day. Name the indian artist of that Album?
(A) Mallika Sarabhai
(B) Amjed Ali Khan
(C) A.R. Rahman
(D) Anoushka Shankar
Ans. (D) Anoushka Shankar

Q22. President appoints Chief Election Commissioner & Election Commissioners. They have tenure:
(A) Till age of 65 years
(B) 6 years, or upto the age of 65 years, whichever is earlier
(C) 5 years
(B) 6 years
Ans. (B) 6 years, or upto the age of 65 years, whichever is earlier

Q23. This State contributes 70% of India's coffee and silk. Options Given. Which is this state.
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Karnataka
(D) Assam
Ans. (C) Karnataka

Q24. Ebb & Flow is:
(A) Name of a new star
(B) Unit of measurement of a liquid
(C) A missile recently launched from Odisha
(D) Gravity Mapping satellite of NASA
Ans. (D) Gravity Mapping satellite of NASA

Q25. Who was appointed as chairman of 14th Finance Commission?
(A) Sam Pitroda
(B) P.Chidambaram
(C) Montek Singh Ahluwalia
(D) Dr. Y.V.Reddy
Ans. (D) Dr. Y.V.Reddy

Prepared by: currentaffairs4examz.blogspot.com
Published by www.sapost.blogspot.com

Share this article :

+ comments + 6 comments

May 21, 2013 at 12:34 PM

kindly provide answer key of whole paper

May 22, 2013 at 9:15 AM

kindly provide answer key of whole paper

May 22, 2013 at 10:21 AM

Please provide us the answer key of the whole paper..Thankx

May 23, 2013 at 12:02 AM

is dis compulsory to score 10 marks out of every section failing to do so means disqualification??? :/

May 24, 2013 at 10:09 AM

Result date? And all answers?

May 25, 2013 at 8:28 AM

Please provide the whole paper ans kye thanjx

Post a Comment