Home » , » Solved Question Paper of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013

Written By Admin on May 8, 2013 | Wednesday, May 08, 2013

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam (PA/SA) 2013 held on 05 May 2013

General Awareness Section completely solved

Q1. Which is the host country for the inaugural T-20 World Cricket Cup for the blind?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Sri-Lanka
(d) West Indies
Ans.(b) India

Q2. 2012 Champions Trophy Hockey Tournament was won by?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Australia
(d) Netherlands
Ans.(c) Australia

Q3. Mr. Cyrus Pallonji Mistry took over as the chairman of which industrial group recently?
(a) Tata Group
(b) Reliance Group
(c) Aditaya Vikram Birla Group
(d) GMR Group
Ans.(a) Tata Group

Q4. Which launch vehicle is expected to be used by ISRO for its 2013 Mars Mission?
(a) Satellite Launch Vehicle
(b) Augmented Satellite Launch Vehicle
(c) Polar Satellite Launch Vehicle
(d) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle
Ans.(c) Polar Satellite Launch Vehicle

Q5. International Olympic Committee decided to remove two games from the Olympics starting with 2020 Olympic Games. Find out these two from the options.
(a) Free Style Wrestling and 200m free style swimming
(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman
(c) Free Style Wrestling and equestrian show jumping
(d) Free Style Wrestling and 3-K cross country foot race
Ans.(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman

Q6.Who is chosen by the members of RajyaSabha?
(a) Chair Person
(b) Deputy Chairman
(c) President
(d) Vice-President
Ans.(b) Deputy Chairman

Q7.Who is the leader of the house in 15th LokSabha?
(a) Meira Kumar
(b) Sonia Gandhi
(c) Sushil Kumar Shinde
(d) None of these
Ans(c) Sushil Kumar Shinde

Q8. Barack H. Obama has been recently reelected as President of USA, defeating Republican Challenger?
(a) Joe Bide
(b) Mitt Romney
(c) Jesse Kelly
(d) Kelving Mc Carthy
Ans.(b) Mitt Romney

Q9. Which Indian State has the lowest record of Population density having just 17 per square kilometer?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Misoram
(c) Nagaland
(d) Sikikim
Ans.(a) Arunachal Pradesh

Q10. Branch of Biology that deals with the study of fungi is called?
(a) Algology
(b) Phycology
(c) Mycology
(d) Microbiology
Ans.(c) Mycology

Q11. The latitude difference between India & Pakistan for their standard time is

(a)   8’
(b)  7.5’
(c)   7’
(d)  8.5’
Ans. (b) 7.5’

Q12. Sound travels faster in Solids than in gases, because:

(a)  Modulas of elasticity is more than that of gases
(b)  Sound cannot travel through gases
(c)  Density of solid is more
(d)  Sound is an electromagnetic wave
Ans.(c) Density of solid is more

Q13. In India proclamation of emergency is made in

(a)  Article 356
(b)  Article 359
(c)  Article 352
(d)  Article 360
Ans. (c) Article 352

Q14. The Earth is spherical in shape except for some flattening on some portions. This flattening is at the:

(a)  Tropics
(b)  66 & 1^2’ North & South
(c)  Equator
(d)  Poles
Ans.(d) Poles

Q15. Which one of the fundamental rights was recently included as per the 93rdamendment of the constitution?

(a)  Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group
(b)  Right to equality
(c)  Right to constitutional remedies
(d)  Right to freedom of religion
Ans. (a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group


Q16. LIBOR, a term used in banking and financial sector
(a)  London Inter Bank Offered Rate
(b)  London inter bureau of regulations
(c)  Local Indian bank offered rate
(d)  Liberal International Bank official ratio
Ans.(a) London Inter Bank Offered Rate

Q17. Gross National Product (GNP) of a country is sum of the market value of all goods and services produced in a year:
(a) Plus Market value of import
(b) Minus foreign aid
(c) Plus export earnings
(d) Plus net income from abroad
Ans. (d) Plus net income from abroad

Q18. Identify illiterate among the following:
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Aurangazeb
Ans. (a) Akbar

Q19. Russia is expected to supply Admiral Gorshkov by 2013 end. What is ‘Admiral Gorshkov’:
(a) Aircraft Carrier
(b) Tank
(c) Rifles
(d) Space Craft
Ans. (a) Aircraft Carrier

Q20. Which state has emerged as the best-performing state in terms of Environmental Performance Index(EPI) released by Planning Commission in 2012?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
Ans. (d) Uttarakhand

Q21. Match List-I with List-II
List-I                                                  List-II
1. Jawaharlal Nehru Port                A. TamilNadu
2. Paradip Port                                 B. Maharashtra
3. Kandla Port                                   C. Odisha
4. Ennore Port                                  D. Gujarat

(a) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(b) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
(c) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
(d) 1-B, 2-A, 3-B, 4-C
Ans. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Q22. Curie point is a temperature at which
(a) Matter becomes radioactive
(b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs
Ans. (b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties

Q23. In which organization headed by Chittaranjan Das, Netaji Subhash Chandra Bose worked as a chief executive officer?
(a) Calcutta Transways
(b) Kolkata Municipal Corporation
(c) Bengal Railways
(d) Calcutta University
Ans. (b) Kolkata Municipal Corporation

Q24. What does 10th schedule of constitution of India contain?
(a) Languages
(b) Provisions relating to disqualification on ground of defection
(c)The three lists- Union, State & concurrent
(d) Allocation of seats in the council of states
Ans. (b) Provisions relating to disqualification on ground of defection

Q25. What is the cap of minimum vote a political party must secure in election to get the status of a State party as decided by the election commission of India?
(a) 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(b) 9% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(c) 7% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(d) 6% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
Ans. 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls


Courtesy : http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Share this article :

Post a Comment