Home » » Mathematics Section Solved: PA/SA Exam Held on 19 May 2013- Phase IV

Mathematics Section Solved: PA/SA Exam Held on 19 May 2013- Phase IV

Written By Admin on June 3, 2013 | Monday, June 03, 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 19 May 2013
 Mathematics Section: Questions with Answer Key
Circles Covered: Delhi, Jammu & Kashmir, Punjab, Uttarakhand and U. P. circles
Q1. The sales price an article including the sales tax is Rs 1232. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of Rs 12%, then the cost price of the article is
A. 900            
B.950              
C. 1000                      
D. 1120
Ans. C
Q2. A man bought some mangoes at Rs12 per dozen and bought the same number of at Rs 10 per kg. He sold these mangoes at Rs 13 per dozen and gained Rs 160.The total number of mangos bought by him are
A. 60 dozens            
B. 70 dozens              
C. 80 dozens 
D. 90 dozens
Ans. C
Q3. A dishonest dealer uses a scale of 90 cm instead of a metre scale and claims to sell at cost price. His Profit is:
A.9%              
B. 10%                                   
C. 10.33%                  
D.11.11%
Ans. D
Q4. Sukriti and Saloni are athletes. Sukriti covers a distance of 1 km in 5 minutes and 50 seconds, while Saloni covers the same distance in 6 minutes and 4 seconds. If both of them start together and run at uniform speed, by what distance will Sukriti win a 5 km mini marathon:
A. 150 m        
B. 200 m                    
C. 175 m                    
D. 225 m
Ans. B
Q5. A Compact Disc Player when sold for Rs. 13,600 incurred a loss of 15%. At what price should it have been be sold to make a profit of 35% on the cost
A. Rs. 21,600             
B. Rs. 20,400             
C. Rs. 19,600    
D. None of these
Ans. A
Q6. Cubic centimetres of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length of the wire in metres will be:
A. 84              
B.128              
C. 116                        
D. None of these
Ans. A
Q7. In 4 years Rs. 6000 amounts to Rs. 8000. In what time will Rs. 525 amount to Rs. 700 at the same rate?
A. 5 years                  
B.3 Years                    
C. 4 Years  
D. None of these
Ans. C
Q8. A bus left with some definite no of passengers. At first stop half the passengers left the bus and 35 boarded the bus. At the second stop 1/5th of the Passengers left and 40 boarded the bus. Then the bus moved with 80 passengers towards its destination without stopping anywhere. How many passengers were there originally?
A. 40                          
B. 30               
C. 50              
D.60
Ans. A
Q9. 12 men and 18 boys, working 7 ½ hours a day, can do a piece of work in 60 days. If a man works equal to 2 boys, then how many boys will be required to help 21 men to do twice the work in 50 days, working 9 hours a day?
A. 42                          
B. 44     
C. 46            
D. None of these
Ans. A
Q10. Choose the correct statement
A. An irrational number is real number that cannot be written as simple fraction
B. A rational number is real number that cannot be written as simple fraction
C. An irrational number is real number that can be written as simple fraction
D. A rational number is real number that cannot be written as a complex fraction
Ans. A
Q11. The income of Ram is 20% less than Shyam. Then Shyams income is greater than Ram by
A. 20%                       
B.25%            
C.30%            
D.15%
Ans. B
Q12. If the prices of oranges was less by 40%, one could buy 32 more for rs 120/-. The price presently is
A. Rs 3.00                  
B. Rs.2.00                  
C. Rs 1.50       
D.Rs 2.50       
Ans. D
Q13. A metallic cube of area 600 square centimetres is melted and cast into small steel cylinders of length 0.5 cms and radius _/ 7 (underroot) cms. How many complete cylinders can be cast?
A. 9                
B. 11                
C. 8                             
D. None of these
Ans. D
Q14. It is 185 km from city A to city B. If a bus takes 2 hours to cover the first 85 km, how long must it take to travel the final 100 km in order to average 50 kmph for the entire trip
A. 102 minutes   
B. 112 minutes               
C. 60 minutes  
D. 75 minutes
Ans. A
Q15. In an examination a student score 1 mark for each correct answer and 0.25 marks deducted for each wrong answer. If he attempts all 120 questions and secures 90 marks. The number of questions he attempts correctly is
A. 100            
B.106              
C.96               
D.None of these
Ans. C
Q16. One side of a right-angled triangle is 126 cm. The difference between the hypotenuse and the other side is 42 cm. The length of the hypotenuse is
A. 168 cm      
B.189 cm        
C. 210 cm     
D. None of these
Ans. C
Q17. I f the numerator of a fraction is increased by 200% and denominator is increased by 300%, the resultant fraction is 6/11. What was the original fraction?
A. 5/11                      
B.7/11                       
C.8/13                       
D.8/11
Ans. D
Q18. If 6 men can do a piece of work in 20 days and one man can do the work of two boys, then in how many days can 10 men and 5 boys do the same works:-
A. 8 days                   
B. 10 days     
C. 12 days 
D- None of these
Ans. D
Q19. 12 X 16/……..
A.2/3             
B. 4/3            
C. 4                
D. None of these
Ans. C
Q20.  A man sold 2 watches Rs 99/- each. He gains 10% on one watch and loses 10% on another. Find his gain or loss %.
A.1%loss                   
B.10% loss    
C.10% Profit 
D. No profit No loss
Ans. A
Q21. The ratio of cost price and sale price of an article is 10:11. The percentage of profit is
A. 11.5%                    
B.10.5%         
C.10%            
D.11%
Ans. C
Q22. The income of A and B are in the ratio of 3:2 and their expenditures are in the ratio of 5:3. If each saves Rs 1000, the income of B is
A. Rs 6000                 
B. Rs 5000                 
C. Rs4000  
D. None of these
Ans. C
Q23. If Rs 200 doubles in 10 years at Simple interest. What is the rate of interest
A.5%              
B.10%            
C.8%              
D. None of these
Ans. B
Q24.The average of three numbers is 77. the first number & second number is 78 and 79 respectively. find out third number?
A. 73              
B.74                
C.71               
D.75
Ans. B
Q25. In a stock clearance sale Beta shoe company announces 20% discount.If the discounted price of a pair of shoes is Rs 1520/-. find its original price?
A.Rs 1800              
B.1900         
C.1950         
D.2000

Ans. B

Courtesy : http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Share this article :

Post a Comment