MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM (Q No 26-50 of PO ACT, SB Act, Certificate Act.)

Posted by Admin

Jun 19, 20120 comments



26.       Penalty for detention of letters on board vessel arriving in port

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.
b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees for every such postal article as aforesaid
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: b(66)

27.       Penalty for detaining mails or opening mail bag

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.
b)         Shall be punishable with fine which may extend to two hundred rupees :
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: b(67)

28.       Whoever fraudulently retains or willfully secretes or makes away with, or keeps or detains, or when required by an officer of the post office, neglects or refuses to deliver up

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine
b)         Shall be punishable with fine which may extend to two hundred rupees :
c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees
d)         None of these                                                                                               Ans: a(68)


29.       The Saving bank act 1873 does not apply to

            a)         5 Year RD accounts                                    b)         TD accounts
            c)         Account opened through agents  d)         Sanchaya ka accounts       Ans: d(2)

30.       Payment on death of depositor

a)                 The deposit shall be paid to nominee
b)                 In case nominee is the minor the deposit shall paid to person appointed to receive
c)                  Where no such person is authorized, to the guardian of the minor for the use of minor.
d)                 Where the deposit is payable to two or more nominees and either or any of them is dead, the deposit shall be paid to the surviving nominees or nominees.
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e(4a)

31.       Where the amount of the deposit belonging to the estate of a deceased depositor does not exceed_________ such amount shall be excluded in computing the fee chargeable,

            a)         Twenty five thousand                                 b)         Fifty thousand
            c)         Three thousand                                           d)         Five thousand          Ans: c(8)

32.       Payment of deposits to minor or guarding explained in section
            a)         10                                                                    b)         12
            c)         11                                                                    d)         9                                  Ans: a

33.       Government saving certificates act enacted in

            a)         18th Sep 1959                                               b)         27th Sep 1959
            c)         12 Jun 1959                                                  d)         15 Jun 1959              Ans:a

34.       Mark correct option relating to payment of certificate is held by or behalf of minor

a)                 To him personally, if he himself applied for the savings certificate,
b)                 For the use of the minor to any person, being a parent of minor or guardian of his property, as may be specified in that behalf in the form of application

c)                  If no such person has been specified, to any guardian of the property of the minor appointed by a competent court, or where no such guardian has been so appointed to either parent of the minor, or where neither parent is alive, to any other guardian of  the minor
d)                 All the above                                                                                                 Ans: d(5)

35.       If a person dies and is at time of death the holder of a saving certificate and there is no nomination in force _____should be produced within 3 month for payment

            a)         Death and probate of his will                    
b)         Letter of administration of his estate
c)         A succession certificate granted under the Indian succession act 1925,
d)         Any one of the above
e)         None of these                                                                                               Ans: d

36.       The central government may published the rule  by

            a)         Internet                                              b)         DG Orders
            c)         Notification in the official gazette d)         Circular                                  Ans:c



37.       Whoever, being required by IPO Act 1898 to make a declaration in respect of any postal article to be sent by post or the content or value thereof, make in his declaration any statement which he knows, or has reason to believe, to be false, or does not believe to be true, shall be punishable under Section 64 of the said act:

(A)       With fine which may extend to two hundred rupees
(B)       With imprisonment for a term which may extend to six months
(C)       With imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees
(D)       None of the above option is correct                                                                 Ans:A


38.       In proceedings under IPO Act 1898 for recovery of any postage or other sum alleged to be due in respect of a postal article:

(A)       The presence of an officer of the Post office concerned shall be prima facie evidence under the said Act
(B)       The presence of an official of the Post Office concerned shall be prima facie evidence under the said Act
(C)       The production of the postal article, having thereon the official mark of the post office denoting that the article has been refused or that the addressee is dead or cannot be found, shall be prima facie evidence under the said Act
(D)       The statement under (A) & (B) above is correct                                  Ans:c

39. Any postal article sent by post in contravention of the provision of Section 19 or 19-A of Indian Post Office Act 1898 may be opened and destroyed if necessary under the authority of –

(A)       The officer incharge of the Post office
(B)       The Divisional Superintendent
(C)       The Postmaster General
(D)       None of the authorities mentioned in (A) (B) or (C) above                           Ans:C


40. Any postal article suspected to contain any goods of which the transmission by post is prohibited by or under any enactment for the time being in force is received for delivery at a post office:

(A)       That post office will deliver the article to the addressee without any interference
(B)       The officer incharge of the post office will issue notice to the addressee inviting him to attend post office and shall in his presence open and examine the postal articles
(C)       The officer incharge of the post office will open and examine the postal article in presence of the postal staff
(D)       The officer incharge shall send the postal article to RLO for disposal         Ans:B

(Prepared & published by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)
Share this article :

Post a Comment

 
Copyright © 2019. SA POST - All Rights Reserved