Solved Questions Assam Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section

Posted by Admin

Apr 30, 20142comments




Dear Friends..Here is the General Awareness Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 27 April 2014 in Assam Postal Circle. Questions were shared by our friends Jayanta Sharma, Kshitij Rathor, Jaideep Naidu, Deepak Singh, Sudarshan Deka and Atikur Rahman. Thank you so much friends.. we express our sincere gratitude to you guys and wish all of you great success in the exam.
 1) In which discipline United States holds maximum number of Nobel Prize awards?
(A) Science
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Medicine-Physiology
Ans. (D) Medicine-Physiology

2) September 28 is observed as
(A) World Vegetarian day
(B) United Nationas Day
(C) World Rabies Day
(D) World Television Day
Ans. (C) World Rabies Day

3) Who said these words:
When I wash a leper's wounds, I feel I am nursing the Lord himself. Touch a leaper, touch him with love
(A) Mother Teresa
(B) Mother George
(C) Yulkania
(D) Sister Herkey
Ans. (A) Mother Teresa

4) Junk e-mail is also called
(A) Spoof
(B) Spool
(C) Sniffer Script
(D) Spam
Ans. (D) Spam

5) Which one of the following cups/trophies is associated with football?
(A) Davis Cup
(B) Deodhar Trophy
(C) Champions Trophy
(D) Santhosh Trophy
Ans. (D) Santhosh Trophy

6) With whose permission did the English set up their first factory at Surat?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shajahan
(D) Auragzeb
Ans. (B) Jahangir

7) Which one of the following is the longest National Highway in India?
(A) NH 2
(B) NH 7
(C) NH 8
(D) NH 31
Ans. (B) NH 7

8) Blue colour of the sky is consequence of
(A) reflection
(B) refraction
(C) scattering
(D) dispersion
Ans. (C) scattering

9) Which is the best-known bird sanctuary in Haryana?
(A) Sultanpur
(B) Bharatpur
(C) Rajaji
(D) Sariska
Ans. (A) Sultanpur

10) Prime Minister Manmohan Singh has declared decade 2010-2020 as
(A) Decade of Innovation
(B) Decade of Science
(C) Decade of Poetry
(D) Decade of Children
Ans. (A) Decade of Innovation

11) What is a function of a keyboard in a computer?
(A) Print
(B) Input
(C) Type
(D) In between input and out put
Ans. (B) Input

12) Which Indian film was nominated for an Oscar?
(A) Jurrasic Park
(B) Alam Ara
(C) Elizabeth
(D) Lagaan
Ans. (D) Lagaan

13) NavyDay is observed on
(A) Dec 4
(B) Oct 28
(C) Nov 7
(D) Nov 14
Ans. (A) Dec 4

14) Who is the author of the book "Naked Triangle"?
(A) R K Narayan
(B) Khuswabt Singh
(C) Balwant Gargi
(D) Amrit Pritam
Ans. (C) Balwant Gargi

15) Which one of the following connects the different parts of a computerwhich is usually made up of wires?
(A) URLs
(B) Modem
(C) Buses
(D) CPUs

Ans. (C) Buses

Remaining questions will be updated soon!!!!
Share this article :

+ comments + 2 comments

May 05, 2014

thanks

May 10, 2014

Sir, plz post the assam pa sa answer key for english....

Post a Comment

 
Copyright © 2019. SA POST - All Rights Reserved