MCQ ON MORAL AND ETHICS - For Postal Examination

Posted by Admin

Oct 30, 20190 comments

MCQ ON MORAL AND ETHICS
Download PDF

 1. It is important to have a good ____________ to be successful in your career.
(a) Appearance       (b) Attendance           (c)   Attitude      (d) Respect
Answer: (c) Attitude

2. It is important to be at work………………………………. every day and on time unless you are sick or have a family emergency.
(a) Appearance       (b) Attendance          (c)   Attitude       (d) Respect
Answer: (b) Attendance

3. Strong …………………………………….. means you have a high sense of moral and ethical behavior that earns respect of others.
(a) Cooperation            (b) Confidence       (c) Attitude       (d) Character

Answer: (d) Character

4………………………………………….. is essential at work because you must be able to work with others, especially if you don’t always agree with them.
(a) Communication      (b) Cooperation     (c) Honesty       (d) Integrity

Answer: (b) Cooperation

5………………………………………….skills such as writing, speaking and body language are important work ethics so that you can be clear in your messages to others.
(a) Communication     (b) Cooperation        (c) Honesty       (d) Integrity

Answer: (a) Communication

6. You are a person with a high level of…………………………………..if you stand by your values even if others put pressure on you to do something that is wrong or if they make fun of you.
(a) Communication      (b) Cooperation     (c) Honesty       (d) Integrity
Answer: (d) Integrity

7. If you don’t have …………………………………., you can really get in trouble for lying, cheating or deceiving others.
(a) Communication        (b) Cooperation       (c) Honesty       (d) Integrity
Answer: (c) Honesty 

8. If you can keep things at work in order and have a neat workplace, then you have great……………………………………….
(a) Loyalty        (b) Organizational Skills          (c) Productivity     (d) Respect
Answer: (b) Organizational Skills

 
9. It is always important to……………………. yourself, others and the place where you work.
(a) Appearance             (b) Cooperate       (c) Communicate         (d) Respect

 Answer: (d) Respect
10. If you have ……………………………., you will be a trusted person because they will see that you are committed to your company.
(a) Loyalty          (b) Organizational Skills      (c) Productivity     (d) Respect
Answer: (a) Loyalty

11. …………… work ethic is important because when you are at work, you are expected to perform your duties without wasting time or getting paid for doing very little.
(a) Loyalty       (b) Organizational Skills   (c) Productivity    (d) Respect
Answer: (c) Productivity

12. Some jobs cannot be done alone and some can be done much better and faster if you possess the quality of …………………………………………...
(a) Responsibility                (b) Respect (c) Teamwork                      (d) Cooperation

Answer: (c) Teamwork                   
13. Having ………………………………..means you can be trusted to do what you are expected to do at work
(a) Responsibility                   (b) Respect  (c) Teamwork                        (d) Cooperation
Answer: (a) Responsibility        
          
14. It is important to dress appropriately for work and have good personal hygiene including brushing teeth, wearing deodorant (but not strong perfume or cologne) and having neat hair.
(a) Appearance                       (b) Attendance (c) Attitude                            (d) Respect
Answer: (a) Appearance     
                
15. What is business ethics?
(a) The study of business situations, activities, and decisions where issues of right and wrong are addressed
(b) Defined as decisions organisations make on issues that could be considered right or wrong
(c) Ethics that can be applied to an organisation’s practises
(d) Ethical processes businesses use in order to achieve a good ethical standard
Answer: (a) The study of business situations, activities, and decisions where issues of right and wrong are addressed


16. Ethics & Law overlap.
 This is called…
(a) Yellow area               (b) White area    (c) Black area                 (d) Grey area
Answer: (d) Grey area

17. Teaching Ethics in Business schools will
(a) Increase awareness about ethics
(b) Make managers sensitive to ethical issues
(c) Make future manager aware of implications of unethical practices
(d) Guide managers when they face ethical dilemmas
(e) All of the Above
Answer: (e) All of the Above

18. A written statement of policies and principles that guides the behaviour of all employees is called
(a) code of ethics                  (b) word of ethics
(c) ethical dilemma               (d) None of the above
Answer: (a) code of ethics 

19. What is the classical view of management's social responsibility?
(a) To create specific environment in work place
(b) To maximise profits
(c) To protect and improve society's welfare
(d) All of the above
Answer: (b) To maximise profits

20. Which of these is a purpose of shared organisational values?                           
 (a) Build Team Support   (b) Influence marketing efforts
(c) Guide managers' decisions and actions       (d) All of the above
Answer: (d) All of the above

21. Which of these is a factor that affects ethical and unethical behaviour?
(a) Ethical dilemma                  (b) Diversity
(c) Teamwork                          (d) Open communication  
Answer: (a) Ethical dilemma

22.  The term ……………………… refers to principles, values and beliefs that define right and wrong behaviour.
(a) Customer satisfaction        (b) Empowerment  (c) Innovation         (d) Ethics
Answer: (d). Ethics

23. Which of this is a second stage of moral development?  
(a) Principled                    (b) Conventional   (c) Pre conventional          (d) None of the above
Answer: (b) Conventional

24. A personality measure of the strength of a person's convictions is called _________.
(a) Locus of control                 (b) Ego
(c) Ego Strength                     (d) None of the above
Answer: (c) Ego Strength  

25.  _________ is a personality attribute that measures the degree to which people believe they control their own fate. (a) Locus of control            (b) Culture  (c) Values      (d) None of the above
Answer: (a) Locus of control

26. The three major types of ethical issues include except?
(a) Communication issues                 (b) Systematic issues
 (c) Corporate issues                         (d) Individual issues
Answer: (a) Communication issues

27. Ethics are moral principles and values which……………………………..
(a) Guide a firm's behavior  (b) Govern the actions of an individual
(c) Provide employees with rules on how to behave (d) Are legally enforceable
Answer: (b) Govern the actions of an individual

28. Truthfulness in marketing communications is an example of:
(a) Ethics                            (b) Business ethics  
(c) Marketing ethics             (d) Corporate Social Responsibility
Answer: (c) Marketing ethics

29. Document that consists of all ethical standards that employer expects from employees is classified as                                                                                    (a) ethics code                 (b) descriptive code 
(c) procedural code          (d) distributive code
Answer: (a) ethics code

30. Fairness of process is classified as  
(a) descriptive justice       (b) procedural justice 
(c) distributive justice       (d) severance justice
Answer: (b) procedural justice

31. Justice and fairness of a result of a decision is often classified as
(a) descriptive justice           (b) procedural justice
 (c) distributive justice           (d) severance justice
Answer: (c) distributive justice

32. Standards that decided, what kind of conduct employees of organization should possess
(a) descriptive justice         (b) procedural justice  (c) distributive justice         (d) ethics
Answer: (d) ethics

33. The word “Ethics” comes from  
(a) Ethos     (b) Eternity    (c) Elementary    (d) Essentiality
Answer: (a) Ethos   

34. A……………………………is a set of principles that people hold themselves to or that are held by organizations or groups.
(a) code of ethics                   (b) code of honor 
(c) ethical perspective            (d) persuasive tactic
Answer: (a) code of ethics

35. ______ is the ability to commit to doing what is right no matter the situation.          (a) Dedication         (b) Drive         (c) Devotion           (d) Morale
Answer: (a) Dedication        
36. There are two abilities that you must have to properly understand ethics. The first is the ……………………. and the second ability is …………………………..

(a) ability to discern; concentration       (b) ability to visualize; devotion
 (c) ability to distinguish; dedication       (d) ability to judge; dedication
Answer: (c) ability to distinguish; dedication

37. “We advocate truthfulness, accuracy, honesty, and reason as essential to the integrity of communication.” This is a commitment that would most likely be found in a……………………………….
(a) mission statement      (b) code of ethics
(c) code of conduct          (d) employee handbook
Answer: (b) code of ethics 

38. ________ are beliefs and attitudes we have that can actually conflict with our ethical decisions.
(a) Morals         (b) Principles      (c) Virtues    (d) Values
Answer: (d) Values

39. According to the text, what undermines persuasion and communication? 
(a) Facts      (b) Lying     (c) Storytelling      (d) Emotion
Answer: (b) Lying    

 40. ________ is the degree to which others can depend on us. Like reputation, it can take a lifetime to build and only seconds to destroy.
(a) Likability   (b) Persuasiveness    (c) Reliability (d) Eloquence
Answer: (c) Reliability 
41.  ________ are the true reasons for our actions when we have something to lose or gain as a result.
(a) Motives    (b) Schemes     (c) Plans     (d) Ruses
Answer: (a) Motives

42. What does philosopher Carl Wellman assert about the use of an ethical system?

(a) An ethical system is not necessary in order for one to choose and act rationally, but incredibly helpful.
(b) An ethical system is all one needs in order to solve all practical problems.            (c) An ethical system does not solve all one’s practical problems, but one cannot choose and act rationally without some explicit or implicit ethical system. 
(d) An ethical system will tell one what to do in any given situation and is therefore invaluable
Answer: (c) An ethical system does not solve all one’s practical problems, but one cannot choose and act rationally without some explicit or implicit ethical system.

43. According to the text, what is the ethical responsibility of someone who receives a message?

(a) to read the message immediately in case it contains important or time-sensitive information
(b) to relay the message to as many people as possible
(c) to check the credibility of the sender and, if the sender is being unethical, take appropriate action
(d) to ensure it doesn’t end up in the wrong hands

Answer: (c) to check the credibility of the sender and, if the sender is being unethical, take appropriate action

44. Why is it nearly impossible to monitor ethics in a political campaign?
(a) because political campaigns exist outside the realm of ethics 
(b) because the media does everything they can to protect the ethical integrity of the candidates 
(c) because the federal government enforces strict laws about monitoring certain aspects of political campaigns                                                                                  (d) because campaigns use so many types of communication and so many different communicators
Answer: (d) because campaigns use so many types of communication and so many different communicators

45. What is the difference between a monologue and a dialogue? 
(a) A monologue is persuasive, whereas a dialogue is informative
(b) A monologue is an unethical form of persuasion, whereas a dialogue is an ethical form of persuasion. 
(c) A monologue is a performance or speech that involves at least two people, whereas a dialogue is a conversation one has internally with him or herself.                
(d) A monologue is the performance or speech of one person, whereas a dialogue is a conversation that occurs between two people.
Answer: (d) A monologue is the performance or speech of one person, whereas a dialogue is a conversation that occurs between two people.


46. Define ethical absolutism/cognitivism
 (a) Global, strict and absolute rules on right and wrong according to ethical conduct     (b) Claims morality is context dependent and subjective there are no universal right and wrongs that can be rationally determine                                                         (c) Right and wrong is objective and determined by the organizations culture
(d) Claims there are eternal, universally applicable moral principles. Right and wrong are objective qualities.
Answer: (d) Claims there are eternal, universally applicable moral principles. Right and wrong are objective qualities.

47. Ethical behaviour is a matter of 
(a) Juggling standards and business needs  (b) Obeying the rules 
(c) Acting on a considered judgement     (d) None of these
Answer: (c) Acting on a considered judgment

48. Business ethics are basically different from personal ethics
(a) True           (b) False
Answer: (b) False

49. All unethical practices are illegal. 
(a) True           (b) False
Answer: (b) False

 Incorrect - Not all unethical practices are illegal.
For example it is not illegal to include genetically modified ingredients in products sold in supermarkets.
50. Morals is the study of what is thought to be right in a society  
(a) True           (b) False
Answer: (a) True
51. Normative ethics and morals are the same discipline  
(a) True           (b) False
Answer: (b) False

52. Ethics is always Absolute  
(a) True           (b) False
Answer: True. Because ethics are never relative and have to be absolute so that  it means same for every individual.

53. Ethics is populism
 (a) True           (b) False
Answer: False. Because ethics is never majority opinion

54. Our understanding of right and wrong is shaped by our culture
hence ethics of persons from different culture may be in conflict
(a) True           (b) False

Answer: True.  Ideally ethics should be absolute but it is our conditioning form our birth and our culture   that introduces different understanding of ethics

Thank to Mr. P.Karunanithi, Retd SPOs, Madurai, TN Circle
Share this article :

Post a Comment

 
Copyright © 2019. SA POST - All Rights Reserved